Etusivulle
Sastamalan kaupunki
Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä tai klikkaamalla haku-painiketta.

Sastamalasta Sastamalaksi - ympyrä sulkeutui

 

Sastamalan kulttuurille ja asumiselle luotiin pohjaa jo 7000 vuotta sitten keräilykulttuurissa eläneiden metsästäjien ja kalastajien kulkiessa satunnaisesti seudulla. Pysyvämmin tänne asetuttiin varhaisella rautakaudella ja 1200-luvulle tultaessa Sastamalasta oli kasvanut suuri kirkkopitäjä, jonka reunat hipoivat Pohjanmaan lakeuksia. Vähitellen Sastamalan "emäpitäjä" pirstoutui kutistuen lopulta Vammalan kaupunginosaksi.

Ympyrä sulkeutui vuoden 2009 alussa, kun Mouhijärven, Vammalan ja Äetsän kuntaliitos herätti Sastamalan Ruususen unesta. Samalla liitoskunnat poistuivat kartalta, mutta jäivät elämään niminä ihmisten mieliin.

Samoin kuin jo keräilykulttuurin satunnaiset matkailijat, jokainen seudulla liikkuja elävöittää osaltaan Sastamalan kulttuuria riippumatta visiitin pituudesta. Sotien jälkeen Karjalan siirtolaiset tekivät omaa kulttuuriperintöään tunnetuksi vahvistaen samalla alueen geeniperimää. Sastamalaan heitä tuli Pyhäjärveltä ja Punkalaitumelle Sakkolasta.

Aika näyttää, mihin suuntaan Sastamalan sopiva syke uutta kaupunkia kuljettaa. Luonnon kauneus ja maamerkit, kansainväliset yritykset, entiset ja nykyiset kulttuurivaikuttajat, mutta myös kaikki 25 000 ihmistä, tekevät Sastamalasta asumisen ja yrittämisen arvoisen paikan.

    
                      

 

 

 

 

Kirjaudu ylläpitotilaan Windows-työasematunnuksellasi Kirjaudu ylläpitotilaan etätyötunnuksellasi
Toiminnan takaa Netland AppRunner